OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Opinie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Opinie

    Hier vindt u columns en andere opiniestukken over managementonderwerpen als leiderschap, marketing en organisatie.
    1.288 resultaten
    column
    Economie
    16 juli 2024
    Leo van de Voort
    4-5 minuten leestijd
    De Franse filosoof Pierre-Henri Tavoillot schrijft in Comment gouverner un peuple-roi (2019) dat een democratie niet genoeg heeft aan verkiezingen, parlementaire debatten, onafhankelijke instituties en een vrije pers. Dat zijn losse elementen. Ze krijgen pas betekenis als je ze inbedt in een dieper, inhoudelijk narratief.
    column
    Economie
    9 juli 2024
    Ben Kuiken
    4-6 minuten leestijd
    Er wordt een hoop zin en on-zin over organisaties verteld. In een serie zet organisatiefilosoof Ben Kuiken een aantal van die misverstanden voor je op een rijtje. Deze keer: de doelen van de organisatie, oftewel de why of dé bedoeling.
    achtergrond
    Economie
    8 juli 2024
    Bertrand Weegenaar
    6-9 minuten leestijd
    Managementboek Magazine kan u aansporen om over nieuwe managementtheorieën en praktijken na te denken. Leiderschap, marketing, of het laatste over AI op het werk. Het verdiept de kennis, of verbreedt hem. Elk nummer bevat tientallen aansprekende werken. Deze aflevering van Uit de boeken wil u wat radicaler na laten denken over uw functioneren als medewerker, projectleider en/of manager, ongeacht welk vakgebied.
    achtergrond
    Psychologie
    4 juli 2024
    Manon Bongers
    7-10 minuten leestijd
    Als coach bied je persoonlijke en professionele hulp om uit die situatie te komen. Om te zorgen dat jouw cliënt in het begeleidingsproces het beste uit zichzelf haalt, is een psychologische gereedschapskist een essentieel hulpmiddel. Manon geeft Bongers een kijkje in haar gereedschapskist.
    column
    Leiderschap
    2 juli 2024
    Bart van der Velpen
    3-4 minuten leestijd
    Als externe trainer vond Bart van der Velpen dat we betere resultaten boekten als ‘we even weg van de werkplek waren’. Maar als leidinggevende verbaast hij zich steeds vaker tijdens een dergelijke teamdag. Hij ziet zijn team gedrag vertonen dat hij nog nooit van ze heeft gezien...
    achtergrond
    IT-management / ICT
    1 juli 2024
    Cor Molenaar
    4-5 minuten leestijd
    Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.
    column
    Mens en maatschappij
    25 juni 2024
    Jitske Kramer
    2-3 minuten leestijd
    De tussentijd is een rommelige tijd tussen wat was en wat zal zijn. Tussen feit en fictie, vrees en verlangen. Bestaande hiërarchieën en gevestigde normen staan ter discussie, heilige symbolen worden bespot en oude rechten worden opgeschud. Het is zoeken naar nieuwe wegen en verhalen. Liminaliteit biedt veel kansen op verbetering en innovatie, maar ook gevaren. Ik noem er vijf.
    achtergrond
    Algemeen management
    24 juni 2024
    Paul Groothengel
    11-16 minuten leestijd
    Zijn we denkende mensen die soms voelen, of voelende mensen die soms denken? Toch vooral het laatste. Emoties beheersen ons niet alleen thuis maar zeker ook op het werk. Maar we handelen daar niet of nauwelijks naar. Waarom niet? Mondjesmaat komen er steeds meer managementboeken op de markt, die gaan over emoties en hoe je daarmee om kan gaan. Als manager, medewerker of coach. Een emotionele rondgang.
    column
    18 juni 2024
    Bob van Duuren
    3-5 minuten leestijd
    In Nederland zijn er twee initiatieven rond AI-boeken: AI Books van Maven Publishing en de chatboeken van Van Duuren Media. Beide hebben hun eigen insteek en bedienen verschillende markten. Maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze boeken interactiever én interessanter maken, omdat je via een chatbot met het boek kunt ‘praten’. En dat biedt perspectieven. Bob van Duuren praat je bij.
    column
    Leiderschap
    11 juni 2024
    Lennart van der Kraan
    2-3 minuten leestijd
    Het is een van de grootste uitdagingen voor nieuwe leidinggevenden: Je maakt promotie en je moet ineens leidinggeven aan een team waar je zelf deel van uitmaakte als niet-leidinggevende. Lennart van der Kraan, auteur van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!’, doet in zijn column drie handreikingen voor deze situatie.
    column
    Economie
    4 juni 2024
    Ben Kuiken
    4-6 minuten leestijd
    Er wordt een hoop zin en on-zin over organisaties verteld. In een serie zet organisatiefilosoof Ben Kuiken een aantal van die misverstanden voor je op een rijtje. Te beginnen met de organisatie, dat ‘ding’ waar we voortdurend over praten en waar we zo druk mee zijn. Maar wat is dat eigenlijk, de organisatie?
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    13 mei 2024
    Bertrand Weegenaar
    8-11 minuten leestijd
    We geloven graag in de goede bedoelingen van techneuten, omarmen de laatste gadgets en sinds ruim een jaar de ‘zegeningen’ van Generatieve AI. Helpt technologie ons bij de klimaatproblemen? Er zijn optimisten die een schat aan mooie voorbeelden geven, en er zijn critici die je aan het denken kunnen zetten. We gaan kijken naar de mogelijke gevolgen van technologische vooruitgang.
    column
    Mens en maatschappij
    9 mei 2024
    Jitske Kramer
    2-3 minuten leestijd
    De Yoruba uit West-Afrika zeggen dat in een ritueel de wereld opnieuw geschapen wordt. En dat is precies wat het is. Na een goed ritueel ben je een ander mens. Wellicht heb je er nog nooit zo over nagedacht, maar veranderingen in het leven gaan vrijwel altijd gepaard met rituelen. En als dat niet zo is, hebben we er vaak nog lang last van.
    achtergrond
    Personeelsmanagement
    3 mei 2024
    Hans de Witte-van Mierle
    13-18 minuten leestijd
    De wereld van werk is in commotie. Dat zie je terug in meerdere managementboeken die de laatste tijd verschenen: problemen, knelpunten en voorspellingen vullen de bladzijden. Wat is er aan de hand? De kwestie in één zin: er zijn te weinig mensen voor het werk dat er ligt. Dat speelt nu al, en in de toekomst zal het alleen maar erger worden.
    achtergrond
    Algemeen management
    1 mei 2024
    Hans van der Klis
    9-13 minuten leestijd
    Op het Managementboekengala 2024 is ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo bekroond als Managementboek van het Jaar 2024. Trouw aan hun verhaal nodigden de winnaars iedereen die had bijgedragen uit op het podium. ‘Ik hoop dat dit boek ertoe bijdraagt dat we de ontkenningsstrategie waar veel mensen zich van bedienen, als een soort tapijtje onder hen uit trekken.’
    column
    Marketing
    4 april 2024
    Peter Snoeckx
    2-3 minuten leestijd
    Peter Snoeckx, auteur van ‘De Retentie-Economie’, is geen volleerd taalkundige. Maar van schrijven raakt hij in flow. In dit blog gaat hij in op enkele misvattingen die mensen met de droom een boek te schrijven - mogelijk - tegenhouden. En nee: Je hoeft inderdaad geen taalkundige te zijn.
    achtergrond
    Algemeen management
    29 maart 2024
    Bertrand Weegenaar
    9-13 minuten leestijd
    Er is geen betere tijd geweest om veranderkundige te zijn of te worden. Er zijn vele transities, sommige zwaarder dan de andere. En elke transitie is een traject, soms een worsteling, een pad met stekelstruiken en valkuilen. Met een beperkte garantie op succes. In deze aflevering van Uit de boeken gaat Bertrand Weegenaar in op de vele boeken die helpen om transities in goede banen te leiden.
    column
    Mens en maatschappij
    12 maart 2024
    Jitske Kramer
    3-4 minuten leestijd
    Ik kom regelmatig in verschillende social media kroegen. LinkedIn is voor mij als een soort Grand Café, met een grote leestafel. Instagram is meer een hippe conceptstore, met een fijne koffiehoek. Bluesky en Threads zijn kleine barretjes waar ik af en toe langsloop. X, voorheen Twitter, is de ruige kroeg waar de huidige kroegtijgers inmiddels vaak heel andere meningen hebben dan ik en de stamgasten mij  regelmatig vijandig bekijken. Of zelfs toeschreeuwen.
    achtergrond
    Communicatie en media
    4 maart 2024
    Paul Groothengel
    11-16 minuten leestijd
    Filosofie is hot, ook in managementliteratuur. Maar wat is de rol en het belang van filosofie voor managers en medewerkers? Welke boeken inspireren? Een rondgang langs Stoïcijnse kalmte, Socratische vragenstellers, zinloze markttirannen en andere denkers. Voorlopige conclusies: Wees blij dat het leven (geen?) zin heeft. Filosofie beoefenen kan leiden tot mentale fitheid. En met goede vragen verdrijf je de oppervlakkigheid. 
    column
    Personeelsmanagement
    21 februari 2024
    Suzanne Meijers
    5-6 minuten leestijd
    Je werknemer vraagt in januari twee weken meivakantie aan. Jij geeft daar goedkeuring aan. Ondertussen is je werknemer in april ziek uitgevallen. Hij gaat met jouw toestemming en die van bedrijfsarts in mei naar Spanje. Jij boekt die tien werkdagen van zijn verlofsaldo af. Logisch toch? Nee, niet altijd. In dit artikel leg ik  uit waar je aan moet denken.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden